De muzikanten

Ben Immens begon op 19-jarige leeftijd met klarinetles bij de Enka-harmonie in Arnhem. Daar ligt zijn bakermat als muzikale alleseter. Sindsdien heeft hij gespeeld in een grote verscheidenheid aan orkesten: Enka Orkestvereniging (het huidige Arnhem Sinfoniëtta), het Huissense dweilorkest De Bietenrooiers, WIM Nijmegen (Werkgroep Improvisatie Muziek), Zuid-Nederlands Workshoporkest o.l.v. Niko Langenhuijsen, Jos Engelhards New Wave Ensemble, Arabesque, Fair Weather Quartet, Laudate Musica en niet te vergeten het roemruchte straatorkest Horen en Zien. Ben speelde ruim 20 jaar klarinet en tenorsaxofoon bij de Dutch Barrelhouse Jazzband, toen hij ontdekte hoe mooi klezmer en andere volksmuziek uit de Balkan kan zijn. Vanaf 1996 speelt hij klarinet bij o.a. het Klezvolktrio, Klezmarot, Dosido, Freylech, L’Chaim en sinds 2006 bij Klezmore. En dat hoopt hij nog lang te doen!

 

Thomas Ruffmann begon op 10-jarige leeftijd met vioollessen en speelde al snel altviool in het kamerorkest van Erlangen en viool in het schoolorkest en het conservatoriumorkest. Net als zovelen werd hij in de 80-er jaren aangestoken door het volksmuziekvirus en zette hij zijn eerste schreden op het pad van de Ierse en Duitse Folk bij de band Saitenblase. Pas bij de Nederlandse Klezmer revival in de jaren 90 ontdekte hij de diepe emotie en de warmte die altijd al in zijn viool sluimerden. Vele jaren speelde hij met de band Frejlech, later ook in het wereldmuziekorkest Pajdusko tot hij tenslotte zijn muzikale thuis vindt bij Klezmore. De laatste jaren komen er steeds meer muziekstijlen bij: in het vioolduo Violento speelt hij samen met Jos Koning Westeuropese dansmuziek uit de laatste zes eeuwen, hij begeleidt kamerkoor Carmina Ludens en speelt tweede viool in Bach Collegium Rhenanum. Sins kort speelt hij ook viool in het Trio 2Jungs1Diva, samen met Klezmore-zangeres Carina. Thomas woont in Keeken en werkt in Kleve.

 

 

Nikolaj Frank Jensen  heeft Deense roots. Toen hij 30 jaar was besloot hij een contrabas te kopen en muziek te gaan maken. Als bassist heeft hij zijn muzikale sporen verdiend bij de Elbow Jazzband. Met de “Gebr. v.d. Berg” maakte hij muzikaal cabaret. Nikolaj heeft voorts jaren deel uit gemaakt van volksdansband Dosido, die later Pajdusko ging heten. Hier nam hij ook regelmatig de darabucka en tapan ter hand. Dat doet hij ook bij Klezmore. Hier komen zijn liefde voor jazzmuziek en de muziek uit Oost-Europa bij elkaar. Nikolaj woont in Nijmegen en werkt in de zorg.

 

 

Karin Peters heeft in haar jeugd jarenlang accordeonles, maar speelde daarna zo’n vijfentwintig jaar niet meer. Als zij weer gaat volksdansen pakt ze ook de muzikale draad weer op. Ze speelt jarenlang in de wereldmuziek-band Dosido, later Pajdusko, en begeleidt met de band veel volksdansbals. Door middel van workshops maakt ze kennis met klezmer. Deze muziek ,met z'n aanverwante stijlen van balkan- en zigeunermuziek, is het voor haar helemaal! In 2006 sluit zij zich aan bij Klezmore. Naast het spelen houdt zij zich bezig met het noteren en arrangeren van nieuw repertoire voor de band. Zij heeft onlangs als gastmuzikante gespeeld in de voorstelling “Het lied van de bomen” van kamerkoor Carmina Ludens. Karin woont in het pittoreske stadje Batenburg aan de Maas en werkt als remedial teacher in het basisonderwijs.

 

 

Beate Walther greep als jong meisje elke gelegenheid  aan om te zingen en gitaar te spelen. Later werd ze ontdekt door operazangeres Emily Hastings en dat was de start van een 14-jarige klassieke zangopleiding. In Kleve voltooide ze haar opleiding met lessen van de inmiddels overleden Maria Hardenberg. Tot aan de geboorte van haar tweede kind zong ze regelmatig in het Grootkoor van het Muziektheater in Gelsenkirchen en ook als soliste in kerken. Ook zong ze jazz, folk en ballads. In 2010 nam ze haar passie om gitaar te spelen weer op: Beate begon gitaarlessen te geven en ze schreef haar eerste eigen nummers. Sinds 2015 is zij actief lid van het Klever-vriendschapsorkest KLEFOR en ze heeft daar veel nieuwe muziekstijlen ontdekt. Klezmer-de unieke muziekstijl, die gekenmerkt wordt door melancholie en vrolijkheid,vreugde en verdriet- fascineert haar in het bijzonder. Ze verheugt zich op de avontuurlijke reis met Klezmore, die begon in het najaar van 2017.