De muzikanten

Ben Immens begon op 19-jarige leeftijd met klarinetles bij de Enka-harmonie in Arnhem. Daar ligt zijn bakermat als muzikale alleseter. Sindsdien heeft hij gespeeld in een grote verscheidenheid aan orkesten: Enka Orkestvereniging (het huidige Arnhem Sinfoniëtta), het Huissense dweilorkest De Bietenrooiers, WIM Nijmegen (Werkgroep Improvisatie Muziek), Zuid-Nederlands Workshoporkest o.l.v. Niko Langenhuijsen, Jos Engelhards New Wave Ensemble, Arabesque, Fair Weather Quartet, Laudate Musica en niet te vergeten het roemruchte straatorkest Horen en Zien. Ben speelde ruim 20 jaar klarinet en tenorsaxofoon bij de Dutch Barrelhouse Jazzband, toen hij ontdekte hoe mooi klezmer en andere volksmuziek uit de Balkan kan zijn. Vanaf 1996 speelt hij klarinet bij o.a. het Klezvolktrio, Klezmarot, Dosido, Freylech, L’Chaim en sinds 2006 bij Klezmore. En dat hoopt hij nog lang te doen!

 

Thomas Ruffmann begon op 10-jarige leeftijd met vioollessen en speelde al snel altviool in het kamerorkest van Erlangen en viool in het schoolorkest en het conservatoriumorkest. Net als zovelen werd hij in de 80-er jaren aangestoken door het volksmuziekvirus en zette hij zijn eerste schreden op het pad van de Ierse en Duitse Folk bij de band Saitenblase. Pas bij de Nederlandse Klezmer revival in de jaren 90 ontdekte hij de diepe emotie en de warmte die altijd al in zijn viool sluimerden. Vele jaren speelde hij met de band Frejlech, later ook in het wereldmuziekorkest Pajdusko. Hij begeleidde koor Carmina Ludens, speelde 2e viool in Bach Collegium Rhenanum, en vindt tenslotte zijn muzikale thuis bij Klezmore. Voorts speelt hij in het vioolduo Violento samen met Jos Koning Westeuropese dansmuziek uit de laatste zes eeuwen. Thomas is de oprichter en inspirator van Klefor: het Klever Freunschaftsorchester, wat voornamelijk uit vluchtelingen-muzikanten bestaat. Thomas woont in Keeken en werkt in Kleve.

 

 

Nikolaj Frank Jensen  heeft Deense roots. Toen hij 30 jaar was besloot hij een contrabas te kopen en muziek te gaan maken. Als bassist heeft hij zijn muzikale sporen verdiend bij de Elbow Jazzband. Met de “Gebr. v.d. Berg” maakte hij muzikaal cabaret. Nikolaj heeft voorts jaren deel uit gemaakt van volksdansband Dosido, die later Pajdusko ging heten. Hier nam hij ook regelmatig de darabucka en tapan ter hand. Dat doet hij ook bij Klezmore. Hier komen zijn liefde voor jazzmuziek en de muziek uit Oost-Europa bij elkaar. 

Karin Peters heeft in haar jeugd jarenlang accordeonles, maar speelde daarna zo’n vijfentwintig jaar niet meer. Als zij weer gaat volksdansen pakt ze ook de muzikale draad weer op. Ze speelt jarenlang in de wereldmuziek-band Dosido, later Pajdusko, en begeleidt met de band veel volksdansbals. Door middel van workshops maakt ze kennis met klezmer. Deze muziek, met z'n aanverwante stijlen van balkan- en zigeunermuziek, is het voor haar helemaal! In 2006 sluit zij zich aan bij Klezmore. Naast het spelen houdt zij zich bezig met het noteren en arrangeren van nieuw repertoire voor de band.  Karin woont in het pittoreske stadje Batenburg aan de Maas en werkt als remedial  teacher in het basisonderwijs.

 

 

Lijnis Nelemans heeft ongeveer vanaf zijn 12e een aantal jaar klassiek gitaarles gehad. Op het eind van de middelbare school ging hij volksdansen en werd gegrepen door met name de Balkanmuziek. Hij speelde jaren, eerst gitaar en later vooral percussie, in het begeleidingsorkest van volksdansgroep Iduna. Daarna jaren als percussionist in volksdansbalorkest Yargon. Sinds begin 2023 is hij gitarist, percussionist en beginnend cimbalom speler bij Klezmore.